Aarts Wandelreizen
Portugal | Spanje | Griekenland | Turkije
Ontdek, geniet en beleef!
Alleen of in een groep
Individuele wandelreizen
Fietsreizen

 

Wandelmagazine aanbieding

 

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Santiago de Compostela (Caminho Portugues)

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Camino Portuques een bijzondere ervaring in april 2017

Hallo Guus,

Start 24 april 2017. Vanaf de 1ste dag was het een bijzondere ervaring. Een reis van bezinning. Niet eerder een camino gewandeld.

Mooi hotel aan de rivier, avonds de ins en outs van Gosé. Duidelijk en volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Fijn om te weten dat we hem ten aller tijden konden bellen.

De daarop volgende dagen was het weer ons goed gezind, we hebben maar 1 dag druiliger weer gehad.

Kilometers per dag goed te lopen.

Over het algemeen redelijke hotels waarvan Casa da Capela, hotel Duarte en hotel Pombal eruit sprongen. Gezien de ligging, vriendelijkheid en ontbijt. Dit was top.

Wij (Inge en ik) kijken terug op een geslaagde tocht waarvan we vele indrukken hebben opgedaan. Vooral naar onze eigen ik J.

Bedank Guus en andere organisatoren dat jullie dit voor ons hebben mogelijk gemaakt.

 

Rest mij nog een vraag hebben jullie ook wandelreizen vanaf ongeveer ter hoogte van Santander naar Santiago, camino du Nord?

Vriendelijke groet van Ellen Martin en Inge Legeland


16/05/17
Terug van de pelgrimstocht naar Santiago, april 2017

Goedemorgen Guus,

 

Wij zijn sinds afgelopen zaterdag weer thuis want we hadden er nog een paar dagen Bilbao aan vastgeplakt.

Maar van onze wandelreis  zijn we nog aan het nagenieten!

Elke dag hebben we intens genoten!

De route was prachtig (alhoewel ik het lopen op dag twee langs de N55 vaak wel saai vond), we hebben zo veel gezien dat we iedere dag zin hadden in een nieuwe belevenis. De natuur, afwisseling, de lengte van de routes, de vriendelijke mensen, zo veel zaken waren een fijne belevenis.

Alles wat door jullie was georganiseerd was top geregeld. Heerlijk dat je over niets anders hoeft na te denken dan alleen te hoeven lopen. Wij hebben dit in die week (maar ook achteraf) als een enorme luxe ervaren om zo ontspannen met je beleving bezig te kunnen zijn!

Op de vierde dag zijn wij alleen niet de Barosa Mills tegengekomen en waar dat fout is gegaan... wij hebben geen idee maar dat was wel jammer want ondanks al het andere mooie natuurgeweld was dit ook iets waar wij wel naar uitkeken.

Wij zullen aan deze reis met hele dierbare gedachten terugdenken.

Fijn dat jij in deze onze partner was en dank voor alle zaken die geregeld waren!

Wij willen zeker nog een keer een soortgelijke reis gaan maken en dan komen wij bij je terug!

Nogmaals DANK en hartelijke groet,

Lex (en Rutger)


16/05/17
Terug vanuit de pelgrimstocht naar Santiago, april 2017

Hey Guus,

 

We hebben het bijzonder goed gesteld. Echt , echt niets negatiefs ervaren op onze wandelreis.

De voorbereiding van jullie organisatie was perfect, echt waar. Wij hebben zo genoten, het weer was ook bijzonder goed. Dat maakt uiteraard ook véél goed.

De hotels lagen op een uitstekende locatie en we waren ieder keer hartelijk ontvangen. Ook het avondeten was méér dan goed.

Ook leuke hotelletjes ontmoet. Het was allemaal ‘top’. De ligging was telkens bijzonder goed, kon gewoonweg niet beter. Echt waar.

Wat een ervaring voor onze eerste tocht. Het smaakt zeker naar meer. Wil je ook die persoon in Portugal (was zijn naam Joseph ?) zeker

bedanken. Jullie hebben een 10/10 van ons.

Een paar vrienden hebben mij gevolgd op facebook en willen volgend jaar ook deze wandeling maken. Als ze ook met vervoer van bagage nemen, verwijs ik ook zeker door naar jullie. Doen jullie ook de Portugese wandelroute langs de westkust? Misschien doen wij de volgende keer deze wandeltocht. Dus meer naar het water toe? In welke landen zijn jullie actief?

Ik zal deze week nog iets schrijven op jullie website.

 

Christa LEDOUX


28/04/17
Pelgrimstocht naar Santiago,een positief verslag; september 2016

Beste Guus,

Allereerst wil ik jou en je collega’s hartelijk bedanken voor de organisatie van mijn 13-daagse pelgrimsreis van Porto naar Santiago de Compostela in september 2016.
Ik kijk terug op een bijzondere wandelreis, waarbij alles vlot is verlopen. Zelfs het weer zat mee; alleen de eerste wandeldag in de regen gelopen. De accommodaties waren over het algemeen prima en het bagagevervoer vlekkeloos. Het was geruststellend om voor noodgevallen een telefoonnummer achter de hand te hebben.
Op het Portugese traject was het tamelijk rustig, vanaf de Spaanse grens werd het een stuk drukker. Toch heb ik vaak uren alleen kunnen wandelen, door soms al heel vroeg te vertrekken.
Ik kan iedereen aanraden het traject van Barcelos naar Ponte de Lima (34 km) in tweeën te splitsen. Daardoor heb ik kunnen overnachten in de mooie ‘Quinta da Cancela’ in Quintiães en ook de accommodatie in Cossourado ‘Casa da Capela’ waar je voor mij een extra overnachting had geboekt, was een hoogtepunt.
Verder kan ik iedereen aanraden onderweg de alternatieve routes te wandelen, aangegeven met groene pijlen. Mooie en rustige bospaden (weliswaar een kilometertje langer), zodat je niet langs de provinciale weg hoeft te wandelen.
Kortom, een wandelreis om nooit te vergeten!
Ik hoop een volgend jaar zeker van Santiago naar Finisterra en Muxia te wandelen en zal dan uiteraard weer een beroep op je doen!

Nogmaals hartelijk dank voor je goede zorgen.

Met vriendelijke groet,
Ria Spithoven
Utrecht


02/11/16
Santiago, een zeer positief verslag, oktober 2016

Dag Guus,


Ik kan niet anders zeggen dan dat deze "pelgrimstocht" een geweldige ervaring is geweest waar ik veel positiefs uit heb kunnen halen.
De praktische kant van deze reis heb jij tot in de puntjes geregeld, mijn complimenten en dank daarvoor.
De avond voor vertrek kwam je collega, de sympathieke José Augusto, stipt op tijd naar het hotel in Valenca met uitgebreide informatie over de route en de accomodaties. Ook werd de schelp en het pelgrimspaspoort overhandigd wat tevens werd aangevuld met speciale telefoonnummers voor noodgevallen. De mogelijkheid om op elk gewenst moment de organisatie om hulp te kunnen vragen geeft een geruststellend, vrij en zorgeloos gevoel.

De accomodaties hadden ieder hun eigen charme, het ene hotel had wat meer allure dan het andere maar de gastvrijheid en servicegerichtheid van de medewerkers waren overal hetzelfde. De kamers waren schoon en de bedden waren prima.

Ook het vervoer van de koffers is vlekkeloos verlopen, men maakte geen probleem van een extra tas die behalve het koffer meegenomen werd naar het volgende hotel.
Een mooie service waarvoor dank.

Het eten in noord Portugal en Galicië is voortreffelijk, heel gezond, gevarieerd en puur. Wij hebben ons laten verrassen en verwennen met typische streekproducten, waaronder ook heerlijke likeurtjes. De medewerkers van het restaurant serveerden met trots hun streekproducten.

De wandeling is qua afstand prima te doen en was in alle opzichten geweldig. Het landschap is afwisselend, wij wandelden door mooie bossen, langs rivierbeddingen, door velden en wijngaarden en door typische Spaanse stadjes en dorpjes. Wij passeerden veel kerken, kruisen en typische oude Romeinse bruggen. Ook hebben we kunnen genieten van prachtige panorama's.

Van de bevolking hebben we uitsluitend vriendelijkheid ervaren en van de taxichauffeurs een stiptheid waaraan ze hier in Nederland een voorbeeld kunnen nemen.
En uiteraard hebben we veel leuke mensen ontmoet en mooie verhalen gehoord, dat maakte de wandelingen gezellig en afwisselend.

Het weer was zonnig, tussen de 20 en 26 graden, wellicht heel bijzonder voor de tijd van het jaar. Medicijnen en blarenpleisters hebben we niet nodig gehad, wat een geluk. Na zo'n 6 wandeldagen voel je je fitter dan ooit.

De aankomst op het grote plein in Santiago is een geweldige ervaring, allemaal blije mensen die ook allemaal naar het Pelgrims Office willen om hun Compostela op te halen. Op de vrijdagavond hebben wij de druk bezochte dienst in de kathedraal bijgewoond en werd het grote wierookvat door de kerk geslingerd, heel indrukwekkend.

Het bleek een goede keuze te zijn om een aantal extra dagen bij te boeken om alles rustig te laten bezinken. Ik raad iedereen een bezoek aan Finisterra en Muxia aan als afsluiting van de reis.

Guus hartelijk dank voor de goede zorgen, ik beveel jouw organisatie van harte aan en kijk uit naar een volgende wandelvakantie.
Toos


30/10/16
Net terug vanuit de pelgrimstocht van Porto naar Santiago, oktober 2016

Dag Guus,


We zijn vannacht teruggekomen uit Spanje. Het was een mooie reis en we hebben veel leuke dingen gezien en meegemaakt. Het was in vele opzichten een succes.
Hieraan heeft jouw organisatie in belangrijke mate aan bijgedragen. De hotels, de bedden, de meeste maaltijden waren prima. De afstanden waren goed te doen enz. Kortom een aanrader en dat zullen wij ook doen. Peer , onze dames en ik zijn je dankbaar voor je inzet en snelle service.


Met vriendelijke groet
Peter van den Dungen


27/10/16
Uitgebreid verslag wandeltocht naar Santiago, oktober 2016

Dag van aankomst
Bijna pech met het vervoer vanaf Porto naar Porte de Lima (was klein busje)
Door een vriendelijke dame die voor ons op de grond ging zitten konden we
toch mee.

Chauffeur kon geen woord Engels wel Frans.
In de avond erg gezocht naar een gelegenheid om te eten.

José Augusto was erg aardig en gaf een goede duidelijke uitleg!

Dag 1 Prachtige maar best zware tocht .
0vernachting was de leukste van deze tocht.
Landelijk, vriendelijk en eten was erg goed.

Dag 2 Mooie route ! Hotel Lara , goede accommodatie en eten ook prima.

Dag 3 De alternatieve route gedaan, waren daar blij mee en goed aangegeven.
Hotel Parque ( werd door José aangegeven als de minste op de route)
Viel erg mee en Het eten was er eigenlijk best goed.

Dag 4 Weer pittig maar mooi!
Hotel Duarte goed te vinden, prima eten .

Dag 5 Wat kortere tocht maar toch weer mooi!
Hotel Avendia, mooie kamers maar eten zeer matig.
Ontbijt rommelig en zeer minimaal.
Geen vriendelijk personeel.
Eerste avond was het eten koud. kregen op ons verzoek wel nieuw eten.
Bijna niemand kende Engels.
Pontevedra is een mooie en zeer oude stad.
Onze extra dag was dus ook weer goed gevuld.

Dag 6 Pittige klimmen en dalen maar wel leuk.
drie uurtjes in de regen gelopen, (daar is niets aan te doen)
lopen zoeken naar Naturel park Barosa Mills maar nergens gevonden.
( nadien nog aan mensen gevraagd maar ook die hadden het niet kunnen ontdekken.)
Nergens aanwijzingen onderweg.
Hotel Cruceiro ook weer goed en het eten ook.

Dag 7 Behalve de rijksweg een mooie tocht.
Hotel Scala ook weer goed slapen en eten.

Dag 8 Vol verwachting op naar Santiago.
Mooie stukken maar weer jammer van de stukjes snelweg.
(waar zeer hard gereden wordt.)

IN Hotel Nest Style waren kamers goed .
Ontbijt ook wat sober!

Nog een heerlijke dag genoten van de mooie stad en de kathedraal
Jammer hij stond in de steigers.
Heel erg de sfeer geproefd van alle nationaliteiten die in de geduldig in de rij gaan staan om het fel begeerde certificaat op te halen als teken van het volbrengen van deze reis.
Deze extra dag niet willen missen was fijn en heerlijk nog zoveel te kunnen zien.

Wel veel extra gelopen in het labyrint aan straatjes
Wat een stad !

Guus bedankt voor de goede uitleg en hopelijk kan je hier wat mee!

p.s De verzorging van de koffers was perfect geregeld.
Als ik overweeg nog eens een wandelreis te maken zal ik zeker bij je aan kloppen

Namens ons vieren !

Rika Bierkens


27/10/16
Een reisverslag, alleen op weg naar Santiago,september 2016

Beste Guus,


Allereerst wil ik jou en je collega's bedanken voor de organisatie van deze reis! Het was een onvergetelijke ervaring en ik heb er van genoten. Het vrij zijn, het alleen zijn, het alleen lopen, de prachtige routes, de mooie mensen die ik heb ontmoet, de gesprekken met mensen met allerlei verschillende nationaliteiten. Het is een verrijking van mijn leven en ik hoop dit gevoel vast te houden. Ik kan niet wachten weer terug te gaan naar de Camino en een volgende route te lopen. Ik hoop volgend jaar de Camino Frances te kunnen doen. 
Dat ik het deze keer zo georganiseerd heb gedaan was een goede keuze en ik heb er veel van geleerd.
Bv dat het makkelijk is je bagage te laten vervoeren maar dat het zelf meenemen en zelf je slaapplek kiezen meer vrijheid geeft, maar daar was ik nu nog niet aan toe om dat aan te durven. Ik weet ook nog niet precies hoe ik het volgend jaar ga doen, een middenweg zou het mooiste zijn. Misschien kortere routes en dan slapen in pensions , de albergues hik ik nog wel tegenaan.
De hotels waren wisselend, met een paar uitschieters die ik al heb genoemd, Villa D,Arcos, de Quinta de Cansela en de Casa de Capela. Voor het hotel in O Porriño werd ik gewaarschuwd door medereizigers die dezelfde hotels hadden deels, dat had José hen gezegd, echter ik vond het juist wel prima daar. Het was wel oubollig, net een hotel uit een tv serie maar prima met balkon en uitzicht op een plein. Ik vond de hotels zonder balkon en geen uitzicht juist niet fijn, of uitzicht op een drukke straat zoals in Caldas de Reis en hotel Avenida. Verder waren alle hotels prima, de een met meer sfeer dan de andere maar allemaal comfortabel. Een balkon en airco zijn wel fijn! Als er geen balkon is en geen airco kan het soms erg warm zijn en dan slaap je niet goed. De sfeer is erg belangrijk als je alleen reist, meer dan luxe, eenvoudig met balkon en airco is altijd goed. 
Hotel in Padron en in Santiago prachtig. Arcade zat er wat tussenin.
Verder nog een tip voor alleenreizenden is geen rustdag te nemen want je laat dan weer bekende gezichten achter je. En juist het lopen is fijn. 
Verder was de aankomst in Porto een beetje stressvol want er bleek geen pendelbus te zijn naar het hotel zoals ze mij hadden gemaild en het werd donker en met de trolley in de metro durfde ik niet aan. Dus een taxi genomen en dat was wel even spannend alleen in een vreemd land maar kwam goed. Hierin kun je misschien nog iets toevoegen aan de reis door bv er een transfer bij aan te bieden dat was voor mij een relaxter begin geweest.
Een volgende keer zou ik niet weer kiezen voor de maaltijden erbij maar dat is voor iedereen natuurlijk verschillend. Ik vond dit leuk als er gezamenlijk werd gegeten maar in de meer sfeerloze restaurants zoals Avenida, Caldas de Reis en in Padron was het leuker om zelf een restaurant op te zoeken, dus dat heb ik dan ook gedaan.
Al met al is deze reis een aanrader voor iedereen die voor het eerst alleen op reis wil gaan en niet alles zelf wil organiseren. Het heeft mij de mogelijkheid gegeven de knoop door te hakken en te durven gaan.

Hartelijke groet, Sita


03/10/16
Terugblik Santiago pelgrimstocht; september 2016

Hallo Guus,

Ik ben idd weer terug van een inspirerende reis.

De organisatie vanuit jullie was perfect. Ik heb in parels  van hotels/ verblijven  overnacht. Mn de plattelands settingen zijn subliem. De hotels in de steden zijn niet heel bijzonder maar voldoen. Ook heel fijn dat ze aan de camino verblijven zodat je niet meer ver om hoeft te lopen om er te komen. Ik heb later nog in Ponte de Lima overnacht in Vila de Camino ( booking.com) een alleraardigst huisje dicht aan de Camino…… misschien een tip voor jullie. Ik  vond de etappes pittig, m.n. de 22 km lange waren zwaar. Vooral het klimmen en dalen viel mij zwaar. Maar ik ben er gekomen.

Jullie routeboekje was duidelijk en eerlijk in wat er komen ging. Was voor mij een goede leidraad.

Ik liep alleen en was idd ook echt veel alleen onderweg, vooral in Portugal heb ik dagen alleen gelopen, vanaf Spanje wordt het drukker. Ik liep met een aantal medepelgrims enigszins gelijk op , zij hadden bij een organisatie uit Amsterdam geboekt.

Al met al een mooie reis en fijn dat de voorwaardes vooraf al geregeld waren. Veel pelgrims waren jaloers op mijn dagrugzakje……. Dat kan als je  bagage vervoerd wordt. J

Mvg Iris de Reuver


03/10/16
Terug vanuit Santiago; september 2016

Dag Guus,
Aan jouw verzoek om een reactie te geven op onze wandelreis, willen wij graag voldoen.
Wij zijn nu ruim een week terug van onze tocht Porto – Santiago de Compostela, en die was wondermooi, in alle opzichten.
Jij hebt gezorgd voor de nodige voorwaarden, waardoor wij iedere dag, vrij en zonder zorgen, aan de wandeling konden gaan. De accommodaties waren voortreffelijk, wij hebben ons overal welkom gevoeld, bagagevervoer uitstekend geregeld en de reisinformatie was ook prima.
Wij zijn 70+ ers, met wandelervaring en de tocht was goed te doen. Soms wel wat pittig, maar enige uitdaging willen wij toch nog graag aangaan.
Wij hebben al meer Camino’s gelopen, maar dit was de mooiste voor ons.
Bedankt voor alle goede zorgen en misschien: Tot ziens.
Joke en Cees.


20/09/16
Terug vanuit Santiago; augustus 2016

Beste Guus,

We zijn nu iets meer dan een week terug van onze reis naar Santiago de Compostela en we kunnen er maar 1 ding over zeggen:
Het was geweldig! we hebben een fantastische reis gehad, heerlijk gelopen in de mooie bossen en door de typische spaanse dorpjes.
De hotels waren allemaal prima, de een iets meer dan de ander, maar allemaal schoon en netjes.
Alles tot in de puntjes verzorgd en ook de hulp van jouw kant mbt het vegetarische eten heeft aangegeven hoe serieus en professioneel jij bent.
Wij willen je nogmaals bedanken voor alles en kijken al uit naar een nieuwe wandelvakantie!
Ly en Ben


16/09/16
Bedevaart Santiago, juni 2016

Goedemiddag Guus,

Wij hebben een ontzettende bijzondere vakantie gehad!!
De routes waren prachtig en we zijn veel leuke mensen tegen gekomen..
Ook waren de accomodaties perfect, sommige iets minder maar je komt toch alleen maar om te slapen..
We gaan dit zeker nog een keer doen en dan misschien vanuit Frankrijk.
Alles verder super goed geregeld en een aanrader voor iedereen!!!..

Met vriendelijke groet
Chantal en Crista.


04/08/16
Uitgebreid verslag over Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

Goedenavond Guus,

Ik zou nog even bij je terugkomen hoe mijn vader en ik het gehad hebben tijdens onze Camino van Ponte de Lima naar Santiago de Compostella.

Ponte de Lima vonden we een mooi vertrekpunt. Zoals afgesproken was je collega Jose Augusto op de afgesproken tijd aanwezig om o.a. ons pelgrimspaspoort en de schelp te overhandigen. Hij heeft ons prima te woord gestaan en ook nog wat tips en aanvullende informatie gegeven. Complimenten daarvoor. Onze eerste wandeldag begon behoorlijk nat maar naarmate de dag vorderde trok het weer een beetje bij. Meteen al deze eerste dag werden verrast door het afwisselende landschap. Het was een pittig begin maar niettemin goed te doen. De tweede dag door naar Valenca, waar we prima zaten in het hotel met uitzicht op het Fortalezza. Vanaf de tweede dag kwam het zonnetje erbij en werd het prima wandelweer.

Op een gegeven moment kom je geregeld andere “pelgrims” tegen die je al eerder hebt gezien en raak je zo eens aan de praat. Je loopt dan wel allemaal apart of met je eigen gezelschap maar er is toch geregeld even contact op een leuke manier. De afstanden vonden we over het algemeen prima te doen. Alhoewel de Weg goed is aangegeven zijn we toch twee of drie keer even verkeerd gelopen omdat we zo liepen te kletsen zonder op de pijlen te letten, maar dan loop je gewoon even terug en kom je zo toch wel weer terug op de route.

Voordat we vertrokken vroegen we ons af waar we terecht zouden kunnen voor de stempels in ons paspoort. Nou dat is gaandeweg wel duidelijk geworden, ieder barretje, koffiehuis of kraampje langs de route, hoe klein ook, kan je voorzien van een stempel. Dat liep dus erg soepel. Zelf vond ik ook wel dat ik soepel liep maar op de vijfde wandeldag heb ik toch wat blaren opgelopen, terwijl mijn vader met wie ik was (84 jaar !) nergens last van had. De hotels varieerden behoorlijk in omvang maar overal hadden we prima bedden en werden we vriendelijk te woord gestaan.

Alhoewel we maar 8 dagen hebben gewandeld is de aankomst in Santiago de Compostella op het grote plein een fantastische ervaring. Zoveel blije mensen en positieve energie ! Ik had daar wel de hele dag kunnen blijven zitten om naar iedereen te kijken die daar aankomt. Een hele dag mensen kijken is het niet geworden want die laatste wandeldag was toch nog best een drukke dag. Na aankomst al snel door naar het Pilgrims Office (uurtje of 2 in de rij) om de Compostella te bemachtigen en vervolgens naar de pelgrimsmis om half acht. Zoals geadviseerd door Jose waren we er ruim van tevoren en dat is wel nodig ook, want het is op de vrijdagavond, wanneer tijdens de dienst ook het grote wierrookvat door de kerk slingert, een zeer drukbezochte mis. Natuurlijk zijn we ook achter het altaar langs gelopen om de apostel te omhelzen.

Met de extra bijgeboekte dag in SdC waren we dan ook heel blij. Je hebt dan nog een dagje om het allemaal nog eens rustig te laten bezinken en een beetje “de toerist” uit te hangen. Ons hotel Pombal zat lekker dicht bij het centrale plein en vanuit onze tuinkamer hadden we zelfs zich op de kathedraal. Voor ons gevoel maakt die extra dag het geheel echt af en zeker voor de beperkte meerkosten kunnen we het iedereen aanraden.

Kortom een zeer positieve ervaring dus, waarvoor we je bij deze graag hartelijk bedanken.

Hans en Jos Kemmeren


15/06/16
Santiago pelgrimstocht, een verslag, mei 2016

Verslag: Portugese weg naar Compostela.
Beste Guus,


De foto’s zijn bekeken, tijd om een verslag te maken. De algemene samenvatting is: alles was af, tot in de puntjes geregeld.
In Porto ’s morgens kregen we de info die we thuis ook al hadden kunnen inkijken. We werden gedropt buiten de drukte van de stad, zodat we direct een beeld kregen van het landelijke Portugal.
Dorpjes en stadjes, velden, wijngaarden, kerken en kruisen Romeinse bruggen en kasseiwegen, af en toe een stukje bos en natuurgebied bleven ons de volgende dagen vergezellen. Het druilerige weer van de eerste dag in Porto sloeg om en we kregen aangenaam wandelweer.
De dorpen en steden brachten ons in hotels en landelijke verblijven die allen hun eigen charme hadden.
Al wandelend kwamen we in contact met het rijke verleden, de plaatselijke landelijke tradities en eetgewoonten van noord Portugal en Galicië.
Kortere en langere etappes wisselden elkaar af (echt zwaar was het nooit) en maken het geheel tot een aangename “weg”.
De Portugese weg is nog niet overladen met horde stappers en zo is er nog tijd en mogelijkheid om contact te hebben met andere pelgrims.
Het hoogtepunt is dan Compostela met zijn pelgrims en “heilige” drukte. Het hotel Pombal, met zijn sfeervol verzorgde kamer en vriendelijk personeel, was een echt rustpunt in de stad.
Green Walks en Aarts wandelreizen hebben alles uitgewerkt tot een mooi geheel. Hopelijk tot een volgende tocht.

Anita en Toon, Lille België


14/06/16
Drie vriendinnen terug vanuit Santiago, mei 2016

Beste Guus,

Ik wilde je even bedanken voor de goede service onze eerste Camino, het is prima verlopen en het was een geweldige ervaring.
De beschrijving, het transport van de koffers en ook de accommodaties top!
De hotels of casa rurals In Portugal wat mooier en beter als in Spanje maar daar kun jij niets aan doen.
Ik heb in ieder geval het caminovirus onder de leden en ga volgend jaar weer , mochten mijn vriendinnen geen zin hebben dan in een groep.
Super b bedankt voor de organisatie!

Met vriendelijke groeten
Joyce Spinner

Beste Guus,

Mijn complimenten over deze verzorgde reis, we hebben heerlijk gewandeld, de accomodaties in Portugal waren erg

gezellig en het personeel heel vriendelijk, alles ging in een huiselijke stijl en ook haden we een leuk kontakt met de andere pelgrims die er waren.

In Spanje waren de hotels wat groter over het algemeen, maar goed verzorgd, met name in Santiago Hotel Lux,

prachtig gerenoveerd, prima ontbijt alles klopte , ook de ligging fantastisch.

Ik zal zeker deze organisatie aan bevelen , en het is voor herhaling vatbaar .

Vriendelijke groeten

Marion van der Kroft.

Wilde even melding maken dat we het geweldig hebben gehad. Alles was keurig

Verzorgd. Alles klopte en de hotels waren goed. Sommige iets beter dan andere maar dat was juist avontuurlijk. Nogmaals mijn komplimenten en volgend jaar gaan we weer
Een camino doen. Maar dat moeten wij nog even afstemmen.
Nogmaals bedankt en vriendelijke groeten vanaf Gran Canaria
Leny de Kruyff

 

 

 

 

 

 

08/06/16
Santiago, mei 2016

Beste Guus,

Gisteren zijn wij thuis gekomen van onze wandelvakantie en zoals beloofd sturen wij jou onze bevindingen.

Wij hebben het zeer naar ons zin gehad, dit door de goed georganiseerde reis.
Alle overnachtingen waren goed, het eten was allemaal prima en de mensen vriendelijk.
Het nabezorgen van de tas hebben wij ook als prettig ervaren.
De route was mooi, afwisselend en ontzettend goed aangegeven.

Wij hebben de route gelopen zonder problemen, geen blaren of zoiets.

Groeten,

Co en Corrie van Lierop


08/06/16
Terug vanuit Santiago de Compostela, april 2016

Beste Guus,
Wij hebben de zesdaagse wandeling van Valenca naar Santiago de Compostela gelopen.
Wij hebben genoten van de mooie omgeving, gewandeld door oude bossen met klaterende beekjes. We troffen het met zeer zonnig weer.
De hotels lagen op goede afstand en waren van matig tot goede kwaliteit.
Dank voor jouw goede voorbereiding en vooral de service, waarbij onze koffers naar het volgende hotel werden gebracht.
Wij zien uit naar een nieuwe wandeling van Santiago de Compostela naar Muxia/ Finisterre.

Vriendelijke groet,
Klaas M.van den Berg


08/06/16
Alleen over de camino Portugues

Dag Guus,

Dat is goed nieuws. Fijn om te lezen.
Ik heb overigens een geweldige tijd gehad hoor. Het was allemaal fantastisch geregeld met het bagagevervoer, de quinta's waren geweldig, de mensen aardig, de wandelingen prima te doen. Mijn complimenten dus wat betreft de organisatie en zo. En ik heb me inderdaad geen moment bang gevoeld. Het land voelt heel goed aan. Het was rustig en ik heb veel alleen gelopen. Prima. En overal kwam ik leuke mensen tegen, sommigen trof ik bijna elke dag, zoals een oudere Amerikaanse dame en 4 gezellige Duitsers.
En ik heb vriendschap gesloten iemand, die ook via jouw organisatie loopt.
Ik ga volgend jaar mei deel 2 doen. Geweldige ervaring. Dus ik kom bij je terug.
Hartelijk dank voor de perfect geregelde reis en de mooie ervaring.


08/06/16
Santiago ervaring, april 2016

Beste Guus,

Wij zijn nu bijna een week geleden thuisgekomen. Wij kijken terug op een week vol met prachtige ontmoetingen, gesprekken en wandelingen. Wij hebben genoten van de mooie omgeving en dorpjes. Op een bepaald moment hebben we nog de klok geluid in een van de velen kerktorens. Het was een sport om zoveel mogelijk stempels te bemachtigen op bijzondere plaatsen. Wij hebben verschillende stempels in de kerk gekregen. Soms van een koster of van een monnik en zelfs een van een non in een verzorgingshuis.
De eerste dagen hebben we nog wat kleine buitjes gehad. De laatste dagen waren zonnig.

We hebben een tip en dat is de bus terug naar Porto. De bus was volgeboekt. Nu zijn wij eerst naar Viggo gereis en vervolgens naar Porto.
Ik heb nog even terug gekeken in mijn informatie en daar kan ik niet terug vinden dat je deze bus echt wel ruim van te voren moet boeken. Ik zou dit wel als tip aan de reizigers meewillen geven.

Nogmaals heel hartelijk dank voor de organisatie van deze reis.

Hartelijke groet van Flora van der Marel


07/06/16
Santiago ervaring, april 2016

Beste Guus,
Wij hebben de zesdaagse wandeling van Valenca naar Santiago de Compostela gelopen.
Wij hebben genoten van de mooie omgeving, gewandeld door oude bossen met klaterende beekjes. We troffen het met zeer zonnig weer.
De hotels lagen op goede afstand en waren van matig tot goede kwaliteit.
Dank voor jouw goede voorbereiding en vooral de service, waarbij onze koffers naar het volgende hotel werden gebracht.
Wij zien uit naar een nieuwe wandeling van Santiago de Compostela naar Muxia/ Finisterre.

Vriendelijke groet,
Klaas M.van den Berg


03/06/16
 
Powered by Phoca Guestbook