Luz Verde & Aarts Wandelreizen

Geniet zorgeloos wandelend van de natuur en cultuur in Spanje en Portugal

Een wandelvakantie kiezen

Reizigers kiezen vaak hun bestemming op basis van mond-tot-mond-reclame, tijdschriften en mooie foto's. Meestal voldoet de bestemming in grote lijnen wel aan hun verwachtingen. Soms zijn er ook minder prettige verrassingen, zoals: het weer valt tegen, het (openbaar) vervoer is slecht geregeld, het landschap is anders dan op die mooie foto's, enzovoorts.

Om onaangename verrassingen zoveel mogelijk uit te sluiten vind je hier een aantal selectiecriteria waar je naar kunt kijken.
Aan de hand daarvan kun je bewuster je bestemming kiezen.

Klimaat

Hoe is de gemiddelde temperatuur? Hoeveel uur schijnt de zon gemiddeld per dag? Neerslag: kent het land moessons of juist uitzonderlijk droge perioden?

Landschap

Vakantiefolders laten alleen de mooiste kanten van een land zien. Reisgidsen geven doorgaans een veel gedetailleerder beeld van wat bepaalde delen van een land te bieden hebben. En wat zeggen andere reizigers ervan die al in dat land zijn geweest?

Cultuur

Gaat het om een westers land, of een land met weinig welvaart? Wat heeft het verder aan culturele en historische bezienswaardigheden? Wat is de volksaard: zijn de mensen gastvrij of schuw? Wat is de heersende religie? Brengt dat speciale kledingvoorschriften of andere maatregelen met zich mee?

Wandelmogelijkheden

Zijn er officiële langeafstandspaden in het betreffende land? Kun je de routebeschrijvingen hier in Nederland of België aanschaffen? Zijn er andere gidsjes met kant-en-klare, al of niet gemarkeerde, wandelroutes? Hoe goed zijn de topografische kaarten in het land? Zijn ze nauwkeurig genoeg (schaal 1:25.000 of 1:50.000) om ermee te wandelen?

Afstand

Hoe lang is het reizen naar de bestemming? Ben je afhankelijk van lokale, misschien minder frequente bus- of treinverbindingen? Voor milieubewuste wandelaars: kun je er ook gemakkelijk komen zonder in het vliegtuig te stappen?

Infrastructuur

Hoe zijn de wegen en treinverbindingen? Zijn er dure tolwegen? Hoe vaak rijden treinen en bussen? Is hun dienstregeling via internet te raadplegen?

Voorzieningen

Hoe staat het met accommodatie: zijn er voldoende hotels en andere overnachtingsmogelijkheden (pension, camping, berghut, lodge, guesthouse, bed & breakfast)? Zijn er voldoende winkels om boodschappen te kunnen doen, of is het noodzakelijk om zelf eten voor een aantal dagen mee te nemen?

Kosten

Wat is het algemene prijspeil in het land van bestemming? Hoe duur zijn overnachtingen en maaltijden? Kun je er gemakkelijk geld pinnen?

Gezondheid

Hoe is de kwaliteit van het drinkwater? Kun je uit bergbeekjes drinken, of is het noodzakelijk om een waterfilter aan te schaffen? Hoe hoog zijn de plaatsen die je wilt bezoeken? Brengt dat het risico van hoogteziekte met zich mee? Moet je worden ingeënt? Hoe lang moet dat voor vertrek gebeuren? Informeer bij je huisarts of de plaatselijke GG&GD!

Een wandelvakantie kiezen

Na het kiezen van een bestemming komt de vraag: wat voor reis kies je? Boek je een wandelvakantie of organiseer je alles zelf? Laat je al of niet je bagage vervoeren? Ga je alleen op pad, of met een groep?

Georganiseerd of zelf op pad?

Zelf op pad gaan is meestal goedkoper en je hebt dan meer vrijheid. Een georganiseerde reis is vooral gemakkelijk, zowel qua planning vooraf als tijdens de reis zelf. Je betaalt dan natuurlijk veel meer.

Groepsreis of individueel?

Een groepsreis betekent altijd een zekere gok. Wie het treft met zijn groepsgenoten heeft een extra leuke vakantie en houdt er misschien blijvende contacten aan over. Bij zwaardere wandeletappes is een goed moreel binnen de groep van onschatbare waarde. Een minder leuke groep kan daarentegen een domper voor je vakantie betekenen. Ook de groepsgrootte speelt een rol. Bij meer dan 10 deelnemers vind je bijna altijd wel een gelijkgestemde. Bij kleinere groepen ben je veel meer op elkaar aangewezen. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het contact is diepgaander en de kans is groter dat je er blijvende contacten aan overhoudt. Nadeel is dat één lastig individu in een kleine groep veel sneller de sfeer benadeelt dan in een grote groep. Verder speelt het type vakantie een rol: bij een rondreis lopen de deelnemers meestal behoorlijk uiteen qua achtergrond en interesses. Rugzaktrektochten zijn doorgaans veel homogener qua karakters. Wie al deze 'sociale risico's' niet durft te nemen, kan beter voor een individuele reis kiezen.

Type wandeltochten

Bij een rugzaktrekking draag je zelf je rugzak. Daar zitten niet alleen je kleren en andere persoonlijke benodigdheden in, maar soms ook een (deel van de) tent en eten voor enkele dagen. Steeds meer wandelreisorganisaties bieden aan je bagage te vervoeren tijdens het wandelen. Dat is erg comfortabel, maar het kost natuurlijk ook wat extra. Wie twijfelt aan zijn wandelconditie kan het best kiezen voor dagwandelingen vanuit een vaste standplaats. Als je bijvoorbeeld geplaagd wordt door blaren of als het weer erg tegenzit, kun je altijd nog een dagje thuisblijven.

Zwaarte

De zwaarte hangt van verschillende factoren af. Allereerst het landschap en klimaat: zijn er veel of weinig hoogteverschillen, hoe is de temperatuur? Ook het type wandeltocht (zie vorige punt) speelt een belangrijke rol. Op huttentochten kun je het gewicht meestal wel beperkt houden tot pakweg 12 kilo, maar bij trektochten waar je ook een tent en eten moet meenemen loopt het gewicht al snel op tot 15 á 20 kilo. Wie een dergelijke last niet is gewend, loopt risico's, vooral op een groepsreis. De meeste reisorganisaties geven de zwaarte van hun wandelvakanties aan met sterren. Wandelreizen met 1 ster (lichte dagwandelingen) of 2 sterren (zwaardere dagwandelingen) zijn geschikt voor onervaren wandelaars. Voor tochten met 3 (huttentochten en rugzaktrekkings) en 4 sterren (zware rugzaktrekkings) is beslist een goede conditie en wandelervaring nodig.

Reisinformatie inwinnen

Voor bijna alle selectiecriteria hierboven heb je goede reisinformatie nodig. Hoe verzamel je die?

Verkeersbureaus

Een verkeersbureau is meer dan een loket voor brochures met alleen maar mooie plaatjes. Je kunt er vaak ook adreslijsten krijgen van hotels en campings, en andere praktische informatie. Europese verkeersbureaus vind je via het landenoverzicht in de linkerkolom. Verkeersbureau van landen in andere werelddelen zijn snel te vinden via Google: zoek op 'tourist information' in combinatie met het betreffende land (in het Engels of in de betreffende taal).

Reisgidsen

Hier vind je de meest gedegen informatie voor het kiezen van een bestemming. Het grootste assortiment vind je bij de gespecialiseerde reisboekhandels. Je kunt ze ook online bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com of reisboekhandel De Zwerver.

Reisorganisaties

Alle reisbureaus hebben een kleurenbrochure met algemene informatie over hun reizen. Enkele bureaus geven daarnaast ook uitgebreide reisbeschrijvingen uit, die je meestal gratis kunt opvragen, of via hun website zijn te downloaden. Verder organiseren de meeste wandelreisbureaus voorlichtingsbijeenkomsten, waar je vragen kunt stellen aan ervaren reisleid(st)ers. Ook ontmoet je hier toekomstige reisgenoten. Overzicht van wandelreisorganisaties.

Internet

Het web biedt een schat aan informatie. Hieronder op deze pagina staan enkele links naar landeninformatie op internet. Bij de meeste reisverhalen staat wel ergens het e-mailadres van de auteur vermeld. Als je specifieke dingen wilt weten, kun je altijd proberen hem of haar een e-mail te sturen. Nog een mogelijkheid om met andere reizigers in contact te komen is via prikborden. Tweevoeter heeft een uitgebreid forum: Tweevoeter.net, waar je al je vragen kunt stellen. Ook diverse wandelreisorganisaties hebben een prikbord op hun site.

Beurzen

De belangrijkste beurs op wandelgebied is de Fiets en Wandelbeurs: www.fietsenwandelbeurs.nl 
Er zijn verschillende lezingen met dia's. Er zijn ook stands voor bijna alle Europese landen, waar je vragen kunt stellen aan ervaren wandelaars.